Στις 8 σεζόν του Game of Thrones οι φανατικοί θαυμαστές της σειράς ζούσαν κι ανέπνεαν για τη στιγμή που η Daenerys Targaryen, η Ελευθερώτρια, θα ανέβαινε στο Σιδερένιο Θρόνο για να σώσει τον κόσμο από την αδικία. Αυτό λίγο πολύ μοιάζει με Άρλεκιν. Ειδικά αν ερωτεύεται τον ανιψιό της –κανείς δεν το ξέρει από τους δύο, μοιάζει με σειρά του Μανουσάκη. Πότε υπέγραψε το ΗΒΟ με τον Μανουσάκη, μην με ρωτάτε.

Πλέον, το πρώτο θέμα στις πιο υποψιασμένες παρέες της γης είναι η μεταστροφή της ξεπεσμένης πριγκίπισσας. Χιλιάδες κόσμου βρίζουν τους παραγωγούς της σειράς στα social media, ζητούν εξηγήσεις, ρίχνουν κατάρες… Η Απελευθερώτρια εξελίσσεται τάχιστα –ο δράκος της πιάνει ιλιγγιώδεις ταχύτητες, σε Τρελή Βασίλισσα. Και για όλα φταίνε εκείνοι: Ο D.B. Weiss και ο David Benioff. Γιατί όλοι ξέρουμε πως η στη ζωή λειτουργεί με… δυαδικό σύστημα: Ή  είσαι καλός ή κακός.

Όμως οι δύο παραγωγοί, με τις ευλογίες του George R.R. Martin, δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να υπενθυμίσουν την ανθρώπινη φύση. Ο δρόμος προς την εξουσία είναι πάντοτε στρωμένος από πτώματα, δολοπλοκίες, εφήμερες φιλίες και λυκοσυμμαχίες, κουρελιασμένα ιδανικά και μεγεθυμένο εγώ -ίσο με το σύμπαν. Μπορεί οι προθέσεις να ήταν αγνές στο ξεκίνημα της κούρσας, ο διεκδικητής καλόκαρδος, οι σύμβουλοί του σοφοί και εγκρατείς. Φτάνοντας στα τελευταία σκαλοπάτια, στον προθάλαμο της εξουσίας, κανείς δεν είναι ο ίδιος, κανείς δεν είναι «αρτιμελής». Κι αυτό γιατί κανείς ρομαντικός δεν μπορεί να φτάσει στο προτελευταίο επίπεδο. Στην προτελευταία πίστα, φτάνουν μόνο εκείνοι που στο μυαλό τους το όνειρο έχει γίνει αυτοσκοπός, λόγος ύπαρξης. Οι ονειροπόλοι τα έχουν παρατήσει προ πολλού. Ο κυνισμός και η εγωπάθεια είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να φέρει κάποιον εκεί, διεκδικητή του θρόνου.

Μερίδα των φανατικών της σειράς εξοργίστηκε με τη μεταστροφή της Daenerys -“Breaker of Chains” («Εκείνη που σπάει τις αλυσίδες») ήταν ένας από τους πολλούς τίτλους της «Θυελλογέννητης». Λες και ξέχασαν την αντίδρασή της όταν ο σύζυγός της Khal Drogo σκότωσε τον αδελφό της αδειάζοντας ένα τσουκάλι με λιωμένο χρυσό στο κεφάλι του. Ή πως έξω από την πόλη του Qarth υποσχέθηκε στους «13» πως «Όταν οι Δράκοι μου μεγαλώσουν θα πάρω πίσω ό,τι μου έχει κλαπεί, θα καταστρέψω εκείνους που με αδίκησαν και θα κάψω πόλεις συθέμελα. Απορρίψτε μας και θα σας κάψω πρώτους». Η Danny τότε δεν είχε στρατό, δεν είχε δύναμη και μπορεί και να πέθαναν από τη δίψα στην έρημο. Παρόλα αυτά, μπορούσε να εκτοξεύει αυτές τις απειλές. Η μεταστροφή της δεν ήρθε την τελευταία σεζόν. Ήταν εκείνη που η πρώτη της λέξη σε καθέναν που γνώριζε ήταν «γονάτισε», ήταν εκείνη που σκότωσε τον πατέρα και τον αδελφό του Samwell Tarly, επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν. Γενναιόδωρη με τους πεσμένους εχθρούς της δεν υπήρξε ποτέ: Είτε τους σταύρωνε (τους Αφέντες του Mereen), είτε τους σέρβιρε για βραδινό  στους Δράκους. Η κορυφαία της αντίδραση, όμως, που φανέρωνε πως η Danny «είναι μια άλλη, ζει σε παράνοια» ήρθε με την απαίτηση από τον άντρα που είναι ερωτευμένη (Jon Snow) να αποσιωπήσει την αλήθεια πως εκείνος ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Μπορούσε να παραμείνει «στεγνή» προκαλώντας μια θάλασσα αίματος; Κανείς δεν το καταφέρνει αυτό. Άλλωστε, όσο διασχίζεις το δρόμο προς την εξουσία, οι αντίπαλοι αλλάζουν κλάση και από κάποια στιγμή και έπειτα, γίνονται δυσδιάκριτοι. Η «αυλή» διευρύνεται και οι προσωπικές επιδιώξεις κρύβονται πίσω από κεκαλυμμένες συμβουλές και συμπεριφορές. Η Danny έχασε την πίστη της σε όσους εμπιστευόταν μονομιάς. Με το που διέρρευσε το μυστικό πως δεν είναι η πρώτη στη σειρά διαδοχής, είδε τον Varys να την αμφισβητεί ανοικτά –χωρίς να γνωρίζει πως προσπαθούσε αποτυχημένα να τη σκοτώσει με δηλητήριο στο φαγητό της. Ο αγαπημένος της Jon ήταν εκείνος που έσπευσε να το πει στις αδελφές του, παρόλο που εκείνη του διέθεσε τον στρατό της για να πολεμήσει τον Night King. Ο Tyrion αμφιταλαντεύεται για το ποιος πρέπει να πάρει τον πολυπόθητο θρόνο και πηγαίνει και απελευθερώνει τον αιχμάλωτο αδελφό του, που είχε πέσει στα χέρια της Βασίλισσας του. Οι αδελφές Stark παθαίνουν αποστροφή και μόνο στη θέα της πλατίνας των μαλλιών της. Jorah και Missadei είναι νεκροί και το μόνο που της έχει απομείνει είναι ο ένας από τους τρεις δράκους. Απομονωμένη και προδομένη ξερνάει τη φωτιά που την καίει. Είναι οι αποφάσεις των ηρώων -απόρροια χαρακτήρα και βιωμάτων, που προκαλούν αυτήν την αλληλουχία γεγονότων όπου ξαφνικά βρίσκεσαι με σπασμένα φρένα στη ράχη ενός δράκου και στήνεις ένα σκηνικό… Πομπηίας;

Το αστείο της υπόθεσης είναι τι θα πράξουν όλοι εκείνοι οι γονείς που αγαπούσαν τόσο πολύ τον χαρακτήρα της Daenerys και έφτασαν να δώσουν στα κορίτσια τους το συγκεκριμένο όνομα –αλλά και το Khaleesi, το δεύτερο όνομά της. Σύμφωνα με την Washington Post, 3.500 κοριτσάκια στις ΗΠΑ βαφτίστηκαν με ένα από τα δύο ονόματα. Μόνο το 2018, 560 παιδιά ονομάστηκαν Khaleesi και το όνομα μπήκε στα 1.000 πιο δημοφιλή. Αυτό είναι ένα ακόμη καλό μάθημα για το τι παθαίνουν οι βιαστικοί. Όσοι τα βάφτισαν Sansa ή Παναγιώτα τώρα πανηγυρίζουν.